Adatvédelmi tájékoztató készítése
GDPR

2018. május 25. óta új időszámítás kezdődött az adatvédelemben, ezt úgy hívják: GDPR.
Adatkezelési bírság maximális mértéke: 20.000.000 Ft

Két vállalkozó beszélget:

- Van GDPR adatvédelmi szakértő ismerősöd?

- Van.

- Megadod a számát?

- Nem lehet.

Az adatvédelem a személyes adatok védelméről szól. Mindig, amikor adatvédelemről beszélünk ezt kell szem előtt tartanunk, és akkor nem fogunk eltévedni a GDPR útvesztőben.

GDPR - gyors bevezetés

Gyorsan két rövid és egyszerű bevezető információt szeretnék megosztani veled, ha még nem hallottál a GDPR-ról. Ha tisztában vagy azzal, mi az, akkor ugorj a következő fejezet címre, a GDPR Adatvédelmi tájékoztató részre.

A GDPR az egységes európai adatvédelmi rendelet. Az EU valamennyi országa magáénak tartja, hiszen felismerték, hogy igenis védeni kell a személyes adatokat, különösen olyan digitális korszakban, mint amit ma élünk.

Tehát a GDPR azt szabályozza , hogy a vállalkozások milyen adatokat kezelhetnek a felhasználókról (jobban mondva miket nem kezelhetnek), mit tehetnek ezekkel az adatokkal, és azok a személyek, akiknek az adatait kezelik a cégek milyen jogokkal bírnak. Röviden ennyi. Az adatvédelmi hatóság (NAIH) el kell járjon minden bejelentés ügyében, és bizony komoly és erős bírságra számíthat, aki súlyos adatvédelmi hibákat követ el.

A honlapon elhelyezett megfelelő adatvédelmi tájékoztató egyfajta pajzs lehet a hatóságok felé, vagyis ha ez rendben van, kisebb az esélye az ellenőrzésnek, ezáltal a bírságnak.

Két fontos fogalmat kell még megtanulni:

  • adatkezelő: vállalkozóként ez vagy te, azaz te kezeld a vevőid adatait

  • érintett: azok a személyek, akinek az adatait kezeled

Adatvédelmi tájékoztató tartalma

A GDPR előírja a kötelező tájékoztatást az adatkezelés tekintetében. Ennek nyilvánvaló formája az adatvédelmi tájékoztató. Ennek hiányát illetve teljes körű tartalmát vizsgálja a hatóság első körben.

Az adatvédelmi tájékoztatónak érthető, emberi nyelven kell íródjon. Láttam sok olyan megoldást, ahol egyszerűen lemásolták a rendelet megfelelő paragrafusát, és azt tették be adatvédelmi tájékoztatónak, hát mit mondjak, az minden, csak nem érthető és könnyen emészthető. Ezen túlmenően pedig pont a lényeget nem tartalmazza, a konkrét adatokat!

Most végigvesszük, hogy mit kell tartalmazzon pontosan egy adatvédelmi tájékoztató.

  • Az adatkezelő adatai: Az adatkezelő (azaz a vállalkozásod) adatai. A vállalkozásod képviselője, annak elérhetőségei. Az adatvédelmi tájékoztatónak ki kell térnie arra, hogy ki is kezeli valójában az érintett adatit, ezért kellenek ezek az adatok.

  • Adatkezelési cél és jogalap: Miért kezeljük ezeket az adatokat, azaz mi is a célunk ezekkel az adatokkal. Miért kérünk e-mail címet, telefonszámot, stb a látogatóktól, illetve milyen jogalappal tesszük mindezt.

  • Az érintett személyes adatainak kategóriái: Itt fel kell sorolni, hogy milyen személyes adatokat kér be az adatkezelő, azaz milyen adatokra terjed ki az adatkezelés.

  • Az adatkezelés ideje: Meddig indokolt tárolni ezeket az adatokat. Vagy konkrét időt írunk (pl.: 6 hónap), vagy egy körülményhez, vagy esemény bekövetkezését említjük meg (pl.: leiratkozás).

  • Az adatfeldolgozók kategóriái: Ez azt jelenti, hogy kik azok a vállalkozások vagy személyek, akiknek át fogjuk adni az adatokat, kik tekinthetnek bele az adatokba? Ilyen lehet a futárszolgálat, a könyvelő, az online számlázó program fejlesztője, stb.

  • Az érintettek jogai:
    Az adatvédelmi tájékoztatóban ki kell térni arra is, hogy az érintettnek milyen jogai vannak az adataival kapcsolatban.

  • Jogorvoslat:
    Meg kell adni a hatóság nevét és elérhetőségét, ahova fordulhat az érintett, ha úgy érzi, az adatkezelésben anomáliákat, hibákat talál, vagy nem érvényesülnek a jogai az adatkezeléssel kapcsolatban.

Ezek azok az adatvédelmi tájékoztató információk, amiket ki kell helyezzünk, laikus számára is érthető nyelven.

Adatvédelmi tájékoztató minta vagy letölthető sablon megoldásokról

Mi a baj az adatvédelmi tájékoztató sablonokkal?Alapvetően két fontos probléma van vele.


1. probléma az adatvédelmi tájékoztató minta és sablon megoldásokkal:
Ha hiba van benne, másolod a hibát is

Mit érek valamivel, ami eleve hibás, így ha büntetik, akkor engem is büntetnek. Hogyan lehet könnyen és egyszerűen felderíteni a hibás adatvédelmi tájékoztatóval rendelkező honlapokat (ezáltal vállalkozásokat)? Talál a hatóság egy hibás adatvédelmi tájékoztatót, majd egyszerűen a hibás részt beteszi a Google keresőbe és rákeres. garantáltan kiadja a Google az összes olyan honlapot, ahol ez az adatvédelmi tájékoztató lett lemásolva. Így szinte csak a csekkeket kell kiküldeni, sorozatgyártásban.

2. probléma az adatvédelmi tájékoztató minta és sablon megoldásokkal:
Nem a te vállalkozásodra van szabva

Az adatvédelmi tájékoztatók általában két részből állnak. Az egyik, az általános rész, a másik pedig a kifejezetten rád, illetve a vállalkozásodra jellemző rész. Ezek azonban szépen vegyítve vannak. Érdemes emiatt inkább megcsináltatni azt az adatvédelmi tájékoztatót, és nem pedig valahonnan másolni, és átírni benne 2 db adatot.

Adatvédelem szintjei

Az adatvédelmi tájékoztató több helyről is beszerezhető. Az adatvédelmi felkészítésnek több szintje van.

A teljes adatvédelmi audit : Ez egy több százezer forintos audit. Itt az adatvédelmi szakértővel végigmentek a teljes céged összes adatkezelési folyamatán. A munkatársak adataitól, az önéletrajzok adatain át, a belő és külső auditon, az adatvédelmi incidenseket kezelő jegyzőkönyveken keresztül, az önfeljelentő mechanizmusokon át egészen a személyes adatokhoz történő hozzáférések szintjein. Ez durva, és már a negyedébe elzsibbad a vállalkozó. Mérhetetlen nagy plusz adminisztrációt jelent, látszólag értelmetlenül.

A weboldal adatvédelme : A legfontosabb felületeiden (pl.: a weboldalad) legyen korrekt, teljes körű a tájékoztatás, maradéktalan és jogszerű. Az emögött rejlő adatkezelési irányelveket át is kell vegye a vállalkozás, vagyis a tájékoztató essen egybe a valósággal (ezért sem szabad másolni).

Nem az a fontos, hogy az adatvédelmi tájékoztatóhoz igazítsd a valóságot, hanem, hogy a valósághoz igazítsd az adatvédelmi tájékoztatót.

A valóság pedig a honlapod sajátosságaiban rejlik. Vagyis, milyen adatokat kérsz be az űrlapon, van-e hírlevél feliratkozás a honlapodon, milyen sütiket használ a weboldalad? Az adatvédelmi tájékoztatót beszerezheted adatvédelemre specializálódott ügyvédtől, vagy adatvédelmi szakértőtől. Cégünk ügyvezetője független adatvédelmi szakértő, így az elkészített adatvédelmi tájékoztató a GDPR éppen hatályos rendeletével teljesen kompatibilis, annak elvárásai alapján készül el.

Adatvédelmi tájékoztató készítés piaci árak:

Ügyvédi díjak:
50.000 Ft - 90.000 Ft
+ ÁFA

Adatvédelmi szakértői díjak:
35.000 Ft - 60.000 Ft
+ ÁFA

Néhány sablon vásárolható neten:
30.000 - 40.000 Ft
+ ÁFA

Adatvédelmi tájékoztató készítés
a mi megoldásunk, a webshopodra, weboldaladra szabva
20.000 Ft + ÁFA

Érdekel

Ajánlatkérés
HONLAPKÉSZÍTÉS & MARKETING
kötelezettség nélkül, csupán 2 perc az egész
[{"field": "name","validators": [{"type":"NotEmpty","messages":{"hu":"Ezt a mez\u0151t nem lehet \u00fcresen hagyni!","en":"{{MESSAGE-en}}"}},]},{"field": "email","validators": [{"type":"NotEmpty","messages":{"hu":"Ezt a mez\u0151t nem lehet \u00fcresen hagyni!","en":"{{MESSAGE-en}}"}},{"type":"EmailAddress","messages":{"hu":"Nem megfelel\u0151 form\u00e1tum!","en":"{{MESSAGE-en}}"}},]},{"field": "phone","validators": [{"type":"NotEmpty","messages":{"hu":"Ezt a mez\u0151t nem lehet \u00fcresen hagyni!","en":"{{MESSAGE-en}}"}},{"type":"Phone","messages":{"hu":"Nem megfelel\u0151 form\u00e1tum!","en":"{{MESSAGE-en}}"}},]},{"field": "when","validators": [{"type":"NotEmpty","messages":{"hu":"Ez a mez\u0151 nem lehet \u00fcres!"}},]},{"field": "city","validators": [{"type":"NotEmpty","messages":{"hu":"Ez a mez\u0151 nem lehet \u00fcres!","en":"{{MESSAGE-en}}"}},]},{"field": "company","validators": [{"type":"NotEmpty","messages":{"hu":"Ez a mez\u0151 nem lehet \u00fcres!","en":"{{MESSAGE-en}}"}},]},{"field": "what","validators": [{"type":"NotEmpty","messages":{"hu":"Ez a mez\u0151 nem lehet \u00fcres!","en":"{{MESSAGE-en}}"}},]},]
Kapcsolati adatok:
A vállalkozás adatai:
Miben segíthetünk?
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!